starten met marketing

Online marketing: waar moet ik als ondernemer beginnen?

Wil je met je onderneming beginnen aan online marketing, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Word je doodgegooid met allerlei adviezen maar heb je geen idee met welk advies je aan de slag moet? Veel ondernemers hebben door dat ze aan de gang moeten met hun online marketing. Echter weet een groot deel er het zijne niet van. Gevolg hiervan is dat ze of zelf aan de slag gaan, of men neemt een externe partij in de arm. Tot op heden hoor ik regelmatig dat het resultaat teleurstellend te noemen is waardoor men een negatief beeld krijgt van de ‘online-wereld’

Wel degelijk succesvol

Online marketing kan wel degelijk succesvol zijn, echter de gouden bergen die door sommige verkondigd en beloofd worden zijn in alle gevallen onterecht. In die zin dat er altijd een geldinvestering en tijdsinvestering tegenover staat. Het is niet zo dat de successen van Coolblue of Bol.com te danken zijn aan een kunstje. Op het moment dat dit het geval zou zijn, zou iedereen instappen en succes hebben. Dat is natuurlijk onmogelijk. Als je succesvol wilt zijn met online marketing zal het onderdeel van je strategie moeten zijn. Echter hoe bepaal je, als weinig tot geen kennis hebt, welke stappen de juiste stappen zijn?

Gratis e-book:
zo vind je echt goede zoekwoorden

De juiste zoekwoorden zijn cruciaal voor je vindbaarheid. Maar hoe vind je de juiste zoekwoorden? In dit e-book verklappen we het geheim van een goede zoekwoordenanalyse.

  • Ontdek waarom de goede zoekwoorden van groot belang zijn voor de vindbaarheid van je site.
  • Ontdek de strategie die 9 van de 10 ondernemers vergeten (en die jij nu wel toe kunt passen)
  • Voorkom dat je kansen laat liggen met de tips uit de gratis e-book (gebaseerd op praktijkervaring)

Waar opletten als ik begin met online-marketing?

Voor elk bedrijf is online marketing anders. Zit je in de B2B of in de B2C? Welke kanalen sluiten aan bij je doelgroep? Ga je voor lange termijn of korte termijn? Er zijn tal van zaken waar je van op de hoogte moet zijn op het moment dat je wilt beginnen met online-marketing.

Goed advies

Het is heel belangrijk om goed advies in te winnen. Echter is het lastige heel vaak dat je zelf geen parate kennis hebt en daardoor ook niet kunt weten of het reeds geadviseerde daadwerkelijk een goed advies is. Het is allereerst goed om niet klakkeloos aan te nemen wat er gezegd wordt.

Ik hoorde laatst van een ondernemer die € 45.000 euro in een domeinnaam had geïnvesteerd. Een waanzinnig bedrag voor helemaal niets. Een domeinnaam kan helpen bij je ranking, maar het is zeer minimaal te noemen. Ik noem wederom het voorbeeld van Coolblue en Bol.com, succesvolle internetbedrijven waarbij de domeinnaam onbelangrijk blijkt te zijn.

Mocht je advies hebben gekregen, neus dan eens rond op internet. Er zijn tal van goede artikelen te vinden die je een goed beeld kunnen geven van wat wel of wat niet werkt. Op het moment dat je alleen maar tegenstrijdige zaken leest, kun jij je afvragen of het gekregen advies daadwerkelijk een advies is waar je iets mee moet.

Ervaringen

Het is slim om recensies en ervaringen tot je te nemen. Je zou aan je online-marketingbureau kunnen vragen of jij hun klanten mag bellen. Nadeel hiervan is dat je wel in dezelfde vijver zit te vissen die wellicht een ander belang hebben. Je zou er ook voor kunnen kiezen om op onderzoek uit te gaan. Mocht je een onderneming tegenkomen waarvan jij denkt dat die het goed doet op het internet. Dan is een telefoontje natuurlijk snel gepleegd. Op het moment dat je meerdere recensies en ervaringen hebt gelezen krijg je vanzelf een helder beeld van wat wel, of wat niet werkt.

Tijd en geld

Investeren. Ik noemde het hierboven al even, online-marketing kan niet succesvol zijn op het moment dat je er geen tijd of geld in investeert. Online marketing is namelijk geen circusact, dat op het moment dat je het goed uitvoert dat het zonder enige moeite altijd resultaat oplevert. Wat dat betreft is online marketing beter te vergelijken met het lopen van een marathon. Of te wel: een intensieve duursport met kans op resultaat. Ik zeg expres, met kans op resultaat. Want om het voorbeeld van het lopen even aan te houden. De techniek van het lopen blijft van cruciaal belang. Wat ik bedoel te zeggen is: hetgeen wat je doet, moet je goed doen. Daarnaast moet het gebaseerd zijn op realistische verwachtingen. Ben je een onervaren loper? Ga er dan niet vanuit dat je de marathon in 2,5 uur loopt.

Geld en tijd is voor mij hetzelfde. Het kan zijn dat je er zelf mee aan de slag gaat, of dat je er iemand voor aanneemt. In dit geval ben je tijd en geld kwijt. Ditzelfde geldt op het moment dat je er een extern bureau bij roept. Ook dan kost het je geld en tijd. Ga er niet vanuit dat je het er even bij doet. Als je daadwerkelijk succes wil beleven zal het een onderdeel van je bedrijf moeten worden.

Juiste verwachtingen

Het is belangrijk om de juiste verwachtingen te hebben. Ik krijg regelmatig de vraag hoeveel ze moeten doen om daadwerkelijk omzet uit hun werkzaamheden te halen. Ik zeg altijd: hoe harder je rent, hoe eerder je er bent. Investeer je veel geld en tijd in je online-werkzaamheden? Dan is het resultaat ook daadwerkelijk groter. Echter ga je logischerwijs niet all-in. Daarom zal het voor elk bedrijf een ander verhaal worden. Mijn advies is wel: zorg wel voor een serieuze basis. Als je slechts € 100,- euro per maand te besteden hebt, zou ik wachten op het moment dat je meer te besteden hebt. Om de vergelijking met het hardlopen even af te maken: op het moment dat je 8 kilometer aan één stuk kunt rennen, dan is het niet slim om je in te schrijven voor een hele marathon. Dan is blijven trainen een betere optie om in later stadium alsnog je doelstelling te bereiken.

Negatieve ervaringen

Heel vaak loop ik tegen ondernemers aan die een negatieve ervaring hebben als het gaat om online-marketing. Ze hebben tijd, geld en energie gestoken in iets wat hen 0 heeft opgeleverd. Er zijn heel, heel veel verschillende voorbeelden, maar ik som er een paar op:

Domeinnaam gekocht

Ik hoor meermaals dat er een domeinnaam is gekocht voor duizenden euro’s. Hen is voorgelegd dat het hebben van een goede en treffende domeinnaam bindend is. Echter is duizenden euro’s investeren in een domeinnaam simpelweg een beslissing die niet substantieel bijdraagt aan een succesvolle online-marketingstrategie.

Adwords inzetten voor bezoekers

Google Adwords kan een fantastisch middel zijn om je omzet te verhogen. Ik hoorde laatst van een ondernemer in de tuinbranche die door zijn online-marketingbureau werd geattendeerd op de verhoging van bezoekersaantallen. In mijn ogen moet Google Adwords altijd meer opleveren dan het kost. Google Adwords kan op korte termijn omzet voor je genereren. Uiteraard heb je te maken met een aanloopperiode, maar uiteindelijk mag die niet te lang duren. SEO is bijvoorbeeld meer een lange termijnstrategie die ook geld kost, maar op langere termijn meer kan opleveren. Aangezien het gedane werk blijft staan en niet stop wanneer het budget op is. Wat ik in dit voorbeeld wil zeggen is, ben je van plan om te investeren in een SEA-campagne, wees dan niet tevreden met de verhoging van bezoekersaantallen. Wees tevreden met nieuwe klanten en extra omzet. Want dat moet in dit geval echt de doelstelling zijn.

Circus SEO

Bij veel SEO-campagnes gaat er ontzettend veel fout. Belangrijk om te weten is dat SEO intensief werk is dat op midden lange termijn resultaat voor je kan opleveren. Is jou voor gehouden dat je binnen een maand resultaat ziet? Dan vind ik dat er verkeerde verwachtingen zijn voorgehouden. Ik lees af en toe nog steeds dat er bureaus zijn die voor € 100,- een SEO-campagne opzetten. Echter is dat in mijn ogen onmogelijk.

Google denkt alleen maar vanuit de bezoeker. Dus zoek jij een hovenier uit Gouda, dan moet je een hovenier uit Gouda krijgen. Wil jij weten hoeveel karaats goud je ring is? Dan moet je op de pagina uitkomen die je dat kan vertellen. Wat ik wil zeggen is dat je serieus waarde moet bieden aan je bezoeker. Dus het genereren van waardevolle content is cruciaal. Maar meerdere waardevolle artikelen schrijven voor € 100,- is in mijn ogen niet haalbaar. Vaak wordt er gedacht dat een paar zoekwoorden, wat linkstructuur en een goede titel de basis is van een goede SEO-campagne. Echter, zou het dan een kunstje zijn zoals men die in het circus vertoont. SEO is techniek en content. Ik vergelijk techniek en content wel eens met een auto en brandstof. Je hebt niets aan een auto zonder brandstof, maar je hebt ook niets aan brandstof zonder een auto.

Samenwerken?

Wil je jouw marketingstrategie een boost geven en voorkomen dat je kostbare tijd en geld verspilt aan de verkeerde dingen? Ik ben Gert Jan Stevens en kan je helpen!

Ik ben niet de verkoper die je probeert vast te pinnen op een SEO-abonnement of je een social media-pakket willen aansmeren. Nee, ik ben hier om je echt te helpen. Ik wil met je meekijken, adviseren en samen met jou de beste aanpak bepalen.

“Van verwarring naar controle. Krijg grip op jouw online-activiteiten”

Geen gedoe, geen onnodige investeringen. Ik zorg ervoor dat jij grip krijgt op je marketing. Samen halen we de bezem door je huidige kanalen en vinden we de perfecte match voor jouw bedrijf. Ik ben hier om je te begeleiden, zodat je met vertrouwen jouw marketingstrategie kunt vormgeven.

Met mijn praktische aanpak voorkom je een hoop ellende en frustratie. Je bespaart tijd, krijgt een duidelijk beeld van jouw strategie en voelt de waarde van elke investering die je doet.

Ben je klaar om jouw marketing naar nieuwe hoogten te brengen? Aarzel niet langer en neem vandaag nog contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Samen zorgen we ervoor dat jouw marketingissues als sneeuw voor de zon verdwijnen en je vol vertrouwen kunt bouwen aan jouw succes!

Vergelijkbare berichten